De Australian Cobberdog  is een hypoallergene, intuïtieve hond met een nauwelijks verharende vacht, speciaal gefokt voor astmatische en allergische mensen met een hulpvraag.


Dat er hypoallergene honden bestaan wordt nog weleens tegengesproken. Toch ervaart de grootste groep mensen met een allergie (waaronder ikzelf) geen of minder allergische reacties. Hoe dit mogelijk is, is nog niet bewezen. Het is daarom voorlopig een kwestie van zelf uittesten.


De Australian Cobberdog is feitelijk de authentieke, goedgekeurde Australian Labradoodle (de PURE BREED in ontwikkeling) die voldoet aan alle gestelde eisen om ingeschreven te kunnen worden als rashond bij de MDBA. Fokkers van de Australian Cobberdog houden zich aan een strikt fokregelement vanuit de MDBA  en zijn voorstander van ras erkenning. Om zich te kunnen onderscheiden van andere verenigingen en fokkers, maar ook om onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende honden, hebben zij de nieuwe naam `Australian Cobberdog` in januari  2012 aangenomen.


De Australian Cobberdog kunt u zien als de nieuwe, generatie van de bijzondere, hypoallergene Australian Labradoodle vanaf de ALF 3 generatie. Het eindresultaat van een rashond in ontwikkeling.


De grondleggers van een ras in ontwikkeling zijn de enige personen die de hond kunnen voordragen voor ras erkenning omdat zij o.a. de stamboeken beheren en het dier in ontwikkeling allereerst in eigen land (het land van oorsprong) moet worden erkend. De Australian Labradoodle/Cobberdog kon worden voorgedragen omdat deze hond aan de drie belangrijke voorwaarden voldeed. Kijk voor meer informatie over een raserkenningsproces bij De Raad van Beheer: www.raadvanbeheer.nl/rashonden/


De Australian Cobberdog heeft naast de hypoallergene eigenschappen een mooie losvallende, zijdezachte vacht.  Een atletisch voorkomen dat vraagt om beweging.  Een evenwichtig, lief en bovenal gewillig karakter. Hij wordt ook wel omschreven als `born to serve`. Een echte goedzak die graag en snel leert. Het ras kent verschillende maten en vachtsoorten in allerlei kleuren. Zijn gemakkelijk te trainen karakter maakt hem uitermate geschikt als hulp-, en therapiehond.  Zijn voorkomen doet enigszins denken aan een knuffelbeer.


De Australian Cobberdog is dus beslist geen kruising tussen een Poedel en een Labrador Retriever. Zo begon ongeveer 25 jaar geleden zijn ontstaansgeschiedenis, met de naam Labradoodle. Alle daarop volgende generaties en infusies hebben de Australian Cobberdog gemaakt voor wat hij vandaag de dag is.